Nowe możliwośći z packaging innovations

Najnowsze innowacje w dziedzinie opakowań pomagają zmniejszyć ilość odpadów spożywczych i sprawiają, że żywność ma więcej wartości odżywczych, zachowując jednocześnie tę samą jedwabiście gładką konsystencję, której oczekują konsumenci.

Innowacje z packaging innovations

Najnowsze innowacje w dziedzinie opakowań pomagają zmniejszyć ilość odpadów żywnościowych i sprawić, że żywność będzie bardziej odżywcza, zachowując jednocześnie tę samą jedwabiście gładką konsystencję, której oczekują konsumenci. Od inteligentnych packaging innovations, które zużywają mniej materiałów, po biodegradowalne tworzywa sztuczne wytwarzane z roślin, a nie z paliw kopalnych, innowacje pojawiają się wokół nas. Mogą one przyczynić się do tego, że nasze dostawy żywności będą bardziej zrównoważone i lepsze dla środowiska i tak już się dzieje. Innowacje w dziedzinie opakowań pomagają zmniejszyć ilość odpadów spożywczych i sprawić, że żywność ma więcej wartości odżywczych, zachowując jednocześnie tę samą jedwabiście gładką konsystencję, której oczekują konsumenci.

Dłuższy okres przydatności z packaging innovations

Nowe technologie pakowania mogą wydłużyć okres przydatności do spożycia, chronić przed zepsuciem i utrzymać jakość żywności. Producenci żywności nieustannie poszukują sposobów na poprawę smaku, tekstury i wyglądu swoich produktów, aby móc konkurować z innymi producentami i utrzymać się na czele zatłoczonego rynku. Przewiduje się, że do 2050 roku liczba ludności na świecie osiągnie prawie 10 miliardów. Aby sprostać temu zapotrzebowaniu, produkcja żywności będzie musiała wzrosnąć o 60 procent. Oznacza to, że musimy znaleźć sposoby, aby nasza żywność była bardziej wydajna i zrównoważona.

Inteligentne packaging innovations

Najnowszą innowacją w dziedzinie opakowań jest opracowanie „inteligentniejszych” opakowań, które mogą pomóc przetwórcom żywności w zmniejszeniu ilości odpadów i poprawie wartości odżywczej ich produktów. Na przykład niektóre firmy sprawiają obecnie, że ich opakowania są bardziej szczelne, a tym samym mniej podatne na utlenianie, które powoduje, że żywność traci swój smak. Na przykład istnieją nowe techniki zapobiegające wyciekaniu płynu z opakowania. Można je stosować w przypadku produktów takich jak ser i jogurt, które mają tendencję do łatwego wyciekania przy zastosowaniu tradycyjnych metod pakowania. Opracowywane są również nowe materiały, dzięki którym żywność będzie dłużej świeża, a jednocześnie zmniejszy się ilość odpadów w tym składniki, które wydłużają okres przydatności do spożycia poprzez spowolnienie procesu dojrzewania.