Uzdatnianie wody i metody wykorzystywane w tych procesach.

Komu jest potrzebne uzdatnianie wody?

Zanim woda będzie mogła trafić do naszych kranów, musi być odpowiednio uzdatniona. Co to znaczy? Najprościej mówiąc muszą być zastosowane pewne procedury, pozwalające na niej oczyszczenie zarówno z zanieczyszczeń fizycznych, jak i chemicznych, a czasem też nadmiaru pierwiastków mogących być nieodpowiednimi do danego przeznaczenia wody. Woda niebędąca uzdatnioną może okazać się wielkim zagrożeniem dla naszego życia i zdrowia. Jednak w dzisiejszych czasach nie ma już praktycznie takiej możliwości, aby do naszych kranów trafiała woda bez odpowiedniego przygotowania.

Uzdatnianie wody – odżelazianie.

Nierzadko podczas wydobywania wody ze studni głębionych okazuje się, że ma ona zbyt wysoką zawartość żelaza, co powoduje, że ma ona brunatny osad, niezbyt przyjemnie pachnie, jak i może być szkodliwa dla zdrowia. Woda taka jest zauważana często w pobliżu różnego rodzaju kopalni, czy w miejscach szczególnie mocno nastawionych na przemysł. Pojawienie się takiej w kranach powinno być jak najszybciej zgłaszane, a jeżeli mieszkamy na terenach, które często borykają się z problemem dużej ilości żelaza w studniach głębinowych, warto samemu zaopatrzyć się w domowe filtry. Uzdatnianie wody poprzez odżelazianie jest procesem, podczas którego rozpuszczalne związki żelaza są zamieniane w nierozpuszczalne. Następnie za pomocą odpowiednich sprężarek woda zostaje silnie natleniona. W ten sposób formuje się osad, który jest w stanie być wychwytywanym przez filtry.

Uzdatnianie wody poprzez dezynfekcję chlorem.

Odpowiednie przygotowanie wody do tego, aby mogła popłynąć w naszych kranach to także metody pozbywania się z niej niebezpiecznych substancji chemicznych i mikroorganizmów. Dlatego też woda musi być zdezynfekowana. Chlorowanie to chyba najpopularniejsza metoda, o której pewnie pomyślał każdy, słysząc pojęcie takie, jak uzdatnianie wody. Nie jest to metoda idealna, głównie ze względu na to, jaki smak i zapach ma woda poddana temu procesowi. Jednak jest to przy okazji metoda bardzo tania i skuteczna, stąd tak często używana. W procesie chlorowania wody, koniecznie muszą być zachowane odpowiednie proporcje, w przeciwnym razie woda będzie musiała przejść procesy dechloracji. Oczywiście wszyscy wiemy, że metoda ta sprawia, że woda ma nieprzyjemny zapach i smak. Można jednak temu zapobiec, choć może bardziej zmniejszyć te niedogodności poprzez zastosowanie w kranach użytkowników filtrów węglowych, charakteryzujących się wysoką skutecznością w usuwaniu nieprzyjemnych zapachów, jak i smaku przepływających przez nie cieczy.