Czy fast food to dzisiaj dobry pomysł na biznes?
Mogłoby się wydawać, że dzisiaj w starciu z dużymi restauracjami małe bary szybkiej obsługi nie mają większych szans. Jednak weźmy pod uwagę to, jak zwiększyło się tempo naszego życia – nie mamy czasu, żeby gotować, a przecież każdego dnia mamy ochotę zjeść ciepły lunch. Przekąska z baru szybkiej obsługi wydaje się zatem idealnie wpasowywać w pomysł na szybką, smaczną, a zarazem niedrogą przekąskę. O jej sukcesie świadczą nie tylko stacjonarne bary typu fast food, ale też rosnąca popularność zlotów food trucków.
Co serwować w barze szybkiej obsługi?
Dzisiaj, w związku z tym, że zaplecza restauracyjne są coraz bardziej unowocześniane, nawet w niewielkich barach w kontenerach można zakładać dobrze prosperujące fast food’y. I nie oznacza to bynajmniej miejsc, w których serwowane są ociekające tłuszczem frytki czy zapiekanki robione z mrożonych półproduktów. Zdecydowanie jakość jedzenia z ulicznych „budek” jest dzisiaj znacznie lepsza niż przed laty, co determinuje zainteresowanie klientów.
W małych food truckach czy kontenerach z powodzeniem można przygotowywać duże dania, również te bardziej skomplikowane. Nie należy jednak przesadzać z objętością menu i stopniem złożoności potraw – pamiętajmy, że nadal ideą tego typu miejsc jest krótki czas oczekiwania na złożone zamówienie. Dla Ciebie ograniczeniem jest także stosunkowo niewielka przestrzeń, gdzie musisz zmieścić podstawowe sprzęty AGD, naczynia i składniki dań.
Najpopularniejsze dania przyrządzane w barach szybkiej obsług to:
- hamburgery, hot dogi, zapiekanki,
- pizze,
- kebaby,
- pad thai, ramen, pierożki i inne dania azjatyckie,
Możesz ustalić, w jakiej kuchni się specjalizujesz. Coraz bardziej popularne stają się miejscówki z potrawami wegetariańskimi i wegańskimi.
Dlaczego warto założyć fast food?
Jeżeli lubisz gotować i karmić ludzi, w Twojej głowie wcześniej czy później może pojawić się myśl, żeby pasję przekuć na pracę zarobkową. Czy pomysł trzeba odrzucić z uwagi na to, jak czasochłonne, wymagające pracy i nakładów finansowych jest założenie restauracji? Niekoniecznie, ponieważ zamiast tego można znaleźć korzystną alternatywę w postaci mobilnego lokalu lub budki fast food. Odpowiednie działania wizerunkowe pomogą Ci w wybiciu się na tle konkurencji, a dobre pierwsze wrażenie podtrzymasz dzięki jakości i smakowi dań serwowanych z budki.
Mikrogastronomia oznacza oszczędności finansowe, a więc możesz zaproponować klientom smaczne jedzenie, w niskiej cenie, a do tego przyrządzane zaledwie w kilka minut.